Is een lifting belt iets voor mij?

Het dragen van een lifting belt was vroeger iets dat alleen Olympische gewichtheffers en echte powerlift atleten deden. De laatste jaren zie je echter ook recreatieve gewichtheffers van verschillende niveaus in de sportschool met een riem rondlopen.

Als je je hebt afgevraagd of je voordeel zou kunnen halen uit het gebruik van een gewichthefriem tijdens krachttraining, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van het gebruik van weightlifting belt en gaan we na hoe je kunt bepalen of dit type lifting equipment iets voor jou is. Dit is wat je moet weten!

Wat is een lifting belt?

Een lifting belt is een band gedragen om het middel bij het heffen van gewichten, vaak gebruikt bij oefeningen zoals de squat & deadlift. Er zijn vele verschillende soorten riemen gemaakt van allerlei soorten materiaal. De populairste modellen zijn gewichthefriemen en powerlift riemen gemaakt van leer. Een gewichthefriem is te herkennen aan het getailleerde design met een brede rug. Een powerlift riem is over de gehele lengte van de riem even breed.

Waar dient een weightlifting belt voor?

Het belangrijkste doel van een gewichthefriem is om de druk op de onderrug tijdens het heffen te verminderen door de druk in de buik te verhogen - dit wordt intra-abdominale druk (IAP) genoemd.¹ Het lichaam reageert op deze verhoogde druk door een stijvere kern te creëren, die op zijn beurt de wervelkolom stabiliseert en de belasting vermindert die deze ondergaat bij het heffen van zware gewichten. Voor de duidelijkheid, de belt zelf geeft dus geen steun aan de ruggengraat. Het is de manier waarop het lichaam op de lifting belt reageert die de steun biedt.

Wat zijn de voordelen van het dragen van een gewichthefriem / powerlift riem?

Er is een reden waarom veel powerlifters / bodybuilders niet onder een zware halter zouden gaan staan voor een aantal diepe squats zonder een riem te gebruiken. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een riem bij het heffen van zware gewichten: 

- Vermindert het risico op rugklachten
- Stelt je in staat veilig meer gewicht te tillen
- Stimuleert je om je meer bewust te zijn van de juiste biomechanica
- Geeft je meer steun en zelfvertrouwen, waardoor je mentale en fysieke plateaus kunt doorbreken

Wat zijn de nadelen van het dragen van een gewichthefriem?

Hoewel er geen nadelen zijn aan het gebruik van lifting belts als ze op de juiste manier en onder de juiste omstandigheden worden gebruikt, zou niet iedereen direct een gewichthefriem moeten gebruiken. Hier zijn enkele redenen waarom je geen lifting belt zou moeten gebruiken, althans nog niet:

- Je doet geen compound oefeningen met vrije gewichten: Riemen worden voornamelijk gebruikt bij het doen van squats, deadlifts en presses met hoge gewichten. Ze zijn niet nodig voor andere soorten oefeningen waarbij de wervelkolom erectoren niet zwaar belast worden. Een riem is niet nuttig om te gebruiken tijdens bijvoorbeeld een leg extension of pull up.

- Je techniek is nog niet waar deze moet zijn: Het is essentieel dat je je lifts onder de knie hebt voordat je een gewichthefriem gaat gebruiken. Als je een slechte vorm hebt, kan een riem je slechte techniek namelijk niet corrigeren. Gebruik pas een riem nadat je consequent traint en dit met een goede techniek doet.  

- Je hebt een hoge bloeddruk: Als je een hoge bloeddruk hebt, moet je het gebruik van een riem vermijden, omdat ze deze problemen kunnen verergeren. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een belt geen effect heeft op de sytolische bloeddruk (bovendruk) en hartslag. Wel is gevonden dat de diastolische druk (onderdruk) significant toeneemt. ²

Samenvatting

Lifting belts kunnen uw rug helpen ondersteunen bij het heffen van gewichten door de intra-abdominale druk te verhogen en hyperextensie van de rug te voorkomen.³ Ze zijn het meest effectief bij compound oefeningen zoals de squat, deadlifts, OHP & verschillende Strongman disciplines. Als je lift techniek on point is en je er klaar voor bent de gewichten te verhogen kan een belt net zijn wat je nodig heb om naar het volgende niveau door te stijgen.

Bij Barbelts bieden we een ruime keuze aan powerlift riemen & gewichthefriemen om te helpen al je huidige PR’s te verpletteren.

  1. Harman EA, Rosenstein RM, Frykman PN, Nigro GA. Effects of a belt on intra-abdominal pressure during weight lifting. Med Sci Sports Exerc. 1989 Apr;21(2):186-90. PMID: 2709981.
  2. Rafacz W, McGill SM. Wearing an abdominal belt increases diastolic blood pressure. J Occup Environ Med. 1996 Sep;38(9):925-7. doi: 10.1097/00043764-199609000-00016. PMID: 8877843.
  3. Lander JE, Simonton RL, Giacobbe JK. The effectiveness of weight-belts during the squat exercise. Med Sci Sports Exerc. 1990 Feb;22(1):117-26. PMID: 2304406.

Example blog post
Example blog post
Example blog post